Squat

Øvelse #10

Denne øvelse er til dig, der har smerter ved knæet eller gerne vil være en stærkere løber.

I videoen herunder viser vi, hvordan du udfører øvelsen. 

Hvorfor skal jeg lave denne træningsøvelse?

Hjernen skal koordinere stort set samtlige muskler i kroppen for at stabilisere sig til at kunne udføre øvelsen korrekt. Det betyder, at rigtig mange muskelgrupper aktiveres via den intermuskulære koordination og dermed i større eller mindre omfang trænes på én gang. Samtidig er hele tre ledgrupper i spil  - nemlig hofteled, knæled og ankelled.

Hvad er formålet med øvelsen?

Den primære muskelgruppe der trænes er knæstrækkerne, som sider på lårets forside (Quadriceps), hasemusklerne, som sidder på lårets bagside (Biceps femoris), samt den store sædemuskel (Gluteus maximus). Jo dybere du kan squatte, des mere aktivering kan du opnå i Gluteus maximus, omend samtlige af benets muskelgrupper i høj grad stimuleres.

Det får jeg ud af at lave denne øvelse?

Squats er nok en af de bedste generelle øvelser, man kan lave, og har sin plads i næsten alle former for træningsprogrammer, hvad end det er genoptræning efter en skade, træning for bedre funktionalitet eller træning for at blive stærkere.

 

Blot nogle af de benefits squats kan have er: sundere og stærkere knæ og hofter, mere bevægelighed i ankler og mere stabilitet, styrke, eksplosivitet og udholdenhed i benene generelt. Udfører du øvelsen på bare tæer, er det også en god øvelse til at styrke fodens muskulatur.

Vidste du i øvrigt?

Det kan være meget individuelt, hvordan man udfører det mest optimale squat.
En god måde at starte på er at forestille sig, at man skal sætte sig på en stol. Derfra skal du ikke være bange for at komme dybt ned eller at knæene vandrer en smule ud over tæerne. Hvis dette er svært kan det skyldes nedsat mobilitet i anklerne.

 

Derfor er det vigtigt at sige, at hvis du får ondt under udførelsen, kan det skyldes din teknik. Rådfør dig da med en fysioterapeut for professionel vejledning om, hvilken teknik der er mest optimal for dig.

Note: Vær omhyggelig med øvelserne og udfør dem langsomt og kontrolleret. Det giver bedst kvalitet og effekt af øvelsen.

 

Udfør ikke øvelsen hvis du har en aktuel skade eller får ondt under udførelsen, men tag i stedet kontakt til din fysioterapeut, så du kan få den rette vejledning og træning. Udfyld gerne vores skadeformular herunder, så kontakter vi dig.

Udfyld skadeformular

Lad ikke en skade holde dig ude. Brug blot 1 minut på at udfylde denne formular. Herefter bliver du kontaktet af vores sundhedsfaglige team til en uforpligtende snak om hvordan, vi får dig tilbage i topform.