Behandling af en hælspore.
Telefon: +45 38 28 69 89
Har du smerter i hælen? Herunder gør vi klogere på behandling, symptomer og årsager til en hæslpore. Vi viser dig også øvelser, der kan forbeygge og minimere risikoen for hælsmerter.

En hælspore er en lille knogleudvækst, der dannes på hælbenet, hvor en stor sene under foden (plantar fascia) hæfter sig. Denne knogleudvækst skyldes en kalkaflejring under hælbenet og kan ses på røntgenbilleder som en lille spids.
Hælsporer opstår ofte på grund af langvarig belastning af foden og kan være et par millimeter lange. De sidder typisk på forsiden af hælbenet. Vi oplever ofte, at når vores patienter taler om 'hælspore', mener de en irritation (inflammation) af svangsenen, hvor den hæfter på hælbenet. Den rette betegnelse for denne tilstand er 'Fasciitis Plantaris' eller 'inflammation i svangsenen'. Folk forveksler ofte en hælspore med svangsenebetændelse og omvendt.
Svangsenen strækker sig fra tæerne til hælbenet, og den hæfter ikke jævnt, hvilket kan belaste forskellige zoner under foden i forksellig grad. Det er dog især under hælbenet, hvor senen hæfter, at smerterne opstår, hvilket ofte fører til forvirringen om, hvorvidt det er hælspore eller svangsenebetændelse. Den præcise diagnose kan en læge eller fysioterapeut stille.
Symptomer:
- Mange oplever en skarp eller brændende smerte i hælen, især når de står op efter at have siddet eller ligget ned.
- Smerte kan forværres under aktiviteter som gåture, løb eller stående arbejde.
- Der kan være ømhed og ubehag, når man trykker på området omkring hælen.
- Nogle mennesker oplever stivhed i foden, især om morgenen eller efter længere perioder med inaktivitet.
Smerter afledt af en hælspore viser sig som skarp eller stikkende smerte, især om morgenen eller efter længere perioder med hvile. Aktivitet som løb eller langvarigt stående kan intensivere smerten. Mange oplever stivhed i fod eller ankel om morgenen, og tryk på hælen kan forværre smerten.
Oplever du symptomer på en hælspore, er det en god ide at søge professionel hjælp for en nøjagtig diagnose og passende behandling. En specialiseret fysioterapeut eller læge kan stille diagnosen.
Årsager:
- Gentagen belastning af foden, især ved aktiviteter som løb eller langvarig stående arbejde, kan føre til inflammation og dannelse af hælsporer.
- Ubalancer i fodens struktur, som meget lav svang (platfod) eller høj meget høj svang (hulfod), kan påvirke den måde, trykket fordeles på foden og bidrage til hælspore.
- Overvægt, ekstra vægt kan øge belastningen på fødderne, hvilket kan føre til udviklingen af hælsporer.
- Sko uden tilstrækkelig støtte eller stødabsorbering kan bidrage til ubehag og hælsporer, især hvis de bruges over længere tid.
Hvorfor får jeg ondt i hælen? Det spørgsmål møder vi ofte. I boksen får du fire typiske årsager til hvorfor en hælspore kan ramme.
Hælspore kan opstå som følge af gentagen belastning af foden ved aktiviteter som løb eller langvarig stående arbejde, hvilket fører til inflammation. Ubalancer i fodens struktur, såsom lav- eller høj svang, kan også påvirke trykfordelingen og bidrage til problemet. Derudover kan overvægt øge belastningen på fødderne, og brug af uhensigtsmæssigt fodtøj uden tilstrækkelig støtte eller stødabsorbering kan forværre ubehaget over tid.
Primær behandling:
- Ortopædiske indlæg designet med individuel understøttelse af foden
- Ændring af fodtøj, herunder særligt hverdagssko og løbesko
Sekundær behandling:
- Træning af fodens muskler
- Træning af musklerne i underbenet
Vores behandling af en hælspore - og generelle hælsmerter - sigter først og fremmest mod at smertelindre, og herefter arbejder vi målrettet mod at fjerne årsagen til smerten.
Når kilden til smerten er kortlagt, kan vi nemlig sætte ind med den mest effektive behandling. Du kan springe til dette afsnit og læse mere uddybende om vores behandling af en hælspore med fysioterapi, øvelser og ortopædiske indlæg.
Vi har masser af styrkeøvelser for fødderne, som kan være gavnlige mod hælspore. Herunder linker vi til de 3 mest populære i forbindelse med en hælspore og generelle hælsmerter.
På hvert link kan du læse om hvad øvelsen er særligt godt for - og du kan se en video af hvordan du udfører øvelsen. God fornøjelse.
Øvelsen her er bl.a. god til afspænding af svangsenen, hvilket et godt, når du døjer med hælsmerter. Læs mere om øvelsen her.
Denne øvelse styrker også svangsenen. Svangsenen er en nøgle til at undgå smerter i hælen. Se mere her.
Øvelsen her er bl.a. god til at styrke musklerne i forfoden, hvilket er med til at styrke hele foden. Læs mere om øvelsen her.
Øg din styrke med mobiltets og styrekøvelser. Ved at opnå styrke og fleksibilitet i foden, kan du bedre modstå den naturlige belastning, som sport og bevægelse udsætter dine fødder for.
Når du vender tilbage til fysisk aktivitet efter en periode med hvile, skal du gradvist øge intensiteten og varigheden for at undgå at overbelaste dine muskler og sener igen. Er du fx løber, så øg maks din træningsmængde med 10% om ugen i opstartsfasen - og søg mod bløde underlag, som skov- og grusstier.
Investér i sko og løbesko, der giver tilstrækkelig støtte. Undgå flade sko, klipklappere eller høje hæle, da de kan forværre symptomerne. Sko med en god svangstøtte, en fast hælkappe og stødabsorberende såler kan være særligt nyttige.
Stop eller reducer de aktiviteter, der forværrer dine symptomer, især hvis du oplever smerter i hælen. Dette giver musklerne og senerne tid til at hele. Søg professionel hjælp i mellemtiden - så du ikke spilder tiden.
Feetures Plantar Fasciitis Ultra Light Quarter er et par ideelle strømper til dig, som døjer med hælspore eller svangsenebetændelse. Strømpen går ind med målrettet kompression i svang- og hælområdet, så området bliver belastet mindre gennem færre muskelvibrationer og øget blodtilførsel. De kan både bruges til hverdag og under aktivitet.
Hvad kan jeg selv gøre mod en hælspore og hælsmerter i al almindelighed? Du kan selv tage flere skridt for at reducere symptomerne på en hælspore og minimere risikoen for gentagelse.
Ved symptomer på en hælspore anbefaler vi dog altid, at du søger professionel hjælp. Forebyggelse af nye komplikationer er måske vores bedste råd. Her kan både valg af sko, fodindlæg, træningsøvelser og kompressionsstrømper have en gavnlig effekt.
Effektiv behandling af hælspore med fysioterapi, fodindlæg.
Behandling af hælspore kræver en helhedsorienteret tilgang, der kombinerer fysioterapi og ortopædiske indlæg for optimale resultater. Hælspore, ofte forårsaget af betændelse i plantar fascia, kan medføre smertefuld ubehag under aktiviteter som gang og løb.
Læs også artiklen: Behandling af en hælspore med fodindlæg
Fysioterapi adresserer biomekaniske ubalancer og svagheder, hvor manuel terapi kan løsne muskelspændinger, og specifikke øvelser strækker plantar fascia og akillessenen, hvilket reducerer belastningen på hælen.
Læs også artiklen: Løbesko × Hælspore
Ortopædiske indlæg støtter foden og aflaster trykket på hælsporen, hvilket skaber øjeblikkelig smertelindring og forbedrer fodens mekanik. Vores behandlingsplan inkluderer også mobilitetsøvelser og styrketræning for at styrke svage muskler omkring foden og anklen. Ved at kombinere fysioterapi med indlæg kan vi bedre tackle de underliggende årsager til smerterne og øge chancerne for varig forbedring. Vi tilbyder også en videobank med hjemmeøvelser, så du kan arbejde med styrke og mobilitet i dit eget tempo.
Opsumerende indhold: I det 20. århundrede blev hælspore først opdaget som en årsag til hælsmerter. Tidlige opfattelser betragtede det som en simpel knogleudvækst, der forårsagede smerter. I 1970'erne og 1980'erne fokuserede forskning på biomekanik og belastning af foden, hvilket førte til en mere kompleks forståelse af lidelsen.
Behandlinger omfattede is, hvile og smertestillende medicin. Senere indførtes tilpassede ortopædiske indlæg og fysioterapi til at lindre symptomer og forbedre fodens biomekanik. I dag anerkendes hælspore som en overbelastningslidelse, og behandlinger omfatter en holistisk tilgang, der kombinerer styrketræning, strækøvelser, fodtøjstilpasning, indlæg og i nogle tilfælde kirurgi.